
Malzemeler:
– 1 çay bardağı yeşil mercimek
– 1 su bardağı ev eriştesi
– 90 g tereyağı
– 1 adet kuru soğan
– 1 yemek kaşığı ev yapımı salça
– 6 su bardağı su
– Deniz tuzu, kuru nane, pul biber
Yapılışı:
1. Önceden yıkayıp suda beklettiğiniz yeşil mercimeği haşlayın. Suyunu süzebilirsiniz ama çorba yapacağınız su için bunu kullanırsanız daha besleyici olur.
2. Tencerede yağı eritin, küçük doğranmış soğanları kavurun.
3. Salçayı, suyu, haşlanmış mercimekleri ve erişteyi ilave edip karıştırın.
4. 15 dk kadar kapağı yarı kapalı olarak pişmeye bırakın.
5. Erişteler yumuşadığında çorbanızı ocaktan alın, kaselere boşalttıktan sonra kuru nane ve pul biber serperek servis yapın.
Ben bu çorbada Şirince’den aldığım erişteleri kullandım. Gerçekten güzel oldu, tereyağından dolayı hem çok lezzetli hem de besleyici. “Tam bir iftar çorbası bu” dedi annem.
13 yorumlar
Sevgili Sena, hissedişler karşılıklı.. Çok mutlu oldum:) İyi çalışmalar..
Merhaba Sinan Bey, çorbanın böyle güzel şeylere vesile olması ne güzel. Umarım beğenmişsinizdir. Sultanahmet’e ben hala gidemedim ama inşallah Ramazan bitmeden gideceğim bir akşam.. Eşinize de sevgilerimi gönderiyorum.
Merhaba Sibel Hn,
Yeni evli olduğumuz için eşim internetten köy çorbası tarifi arıyordu, beraber okuduk yazini. Daha 8 saat var iftar topunun patlamasina, nasıl gececek bugun bilemiyoruz. Eski ramazanlar canlandi gozumuzun onunde ve bugun eski anilari biraz canlandirabilmek icin Sultanahmet’e gitmeye karar verdik. Sizi tebrik ediyoruz boyle guzel bir sayfa hazirladiginiz icin.
Mine rica ederim, umarım beğenmişsindir çorbayı!
İsimsiz ziyaretçim, teşekkür ederim, size de hayırlı Ramazanlar..
Sibel, Cevabin icin cok tesekkur ederim. Iyi ki sormusum, yoksa ben mercimegi 1 gece suda birakip, sonra da ölünceye kadar haslardim. :o) Sagol.
Martı, köy çorbası diye her yerde bu çorba ve benzerleri yapılıyor demek ki. Bizde yapılmaz normalde, yani annem yapmaz, ben erişteyi ve mercimeği çok sevdiğim için yapıyorum, onları da alıştırdım:)
aaa bu çorbayı annem yapar ben malatya yöresine ait sanıyordum bunu..ben bu çorbayı tabağımda içine yoğurt karıştırarak yiyiyorum :)) çok güzel oluyor tavsiye edilir 🙂
Hatice ve Burcu, teşekkür ederim güzel sözlerinize.. Eskilere ve çocukluğa dönüşler, anımsamalar keyifliyse ne mutlu!
Burcu, Nilüfer, Dilek, Figen, çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için.
Dharma, teşekkür ederim, evet mercimeksiz de yapılabilir elbette:)
Minecim rica ederim, elbette sorularını yanıtlarım. Mercimeği geceden suya koymana gerek yok, diğer bakliuyatlara göre daha kolay piştiğinden 2 saat öncesinden sıcak suya ıslatmak yeterli. Sonra ister aynı suda, ister suyunu süzüp yine sıcak / kaynar su koyarak yaklaşık 15-20 dakika haşlıyorsun. Mercimeğin cinsine göre pişme süresi artıp azalabilir, pişip pişmediğini anlamak için bir tanesini alıp iki parmağının arasında ez, ezilebiliyorsa pişmiştir.
Sormak ayip olacak ondan kusuruma bakmayasin ama ne kadar su da bekletecegim (1 gece?) ve ondan sonra daha da onemli sorum ne kadar vakit pisicek haslanmak icin. Boyle cok soru sorup, senin zamanini almak istemem Sibel’cigim. Vaktin varsa cevaplarsin. Benim anneannem kullanir “capit” kelimesini biliyormusun. Okuyunca gulumsedim.
hayırlı ramazanlar, gonlune saglık sibel..
bu corbayı mercimeksiz yapıyorum,yesil mercimeği sevmediğimden..
eline saglık.
Sibel cim hayılrı Ramzanlar hepimize inşallah. Bereketli sofralarımız olsun.
Ellerine sağlık canım..
Sevgilerimle
Figen
sibelcim,çorbada anlatımında çok güzel..çok severek okudum..
sanada hayırlı ramazanlar diliyorum..
sevgiler..