Yıllar, yıllar öncesi… Ben henüz çocuğum, kardeşlerim de bebek denecek yaştalar. Anneciğim her gün bizleri doyuracak bir şeyler hazırlama telaşında… Kahvaltısı ayrı, öğleden sonrası ayrı, akşamı ayrı… Okuldan gelen aç gelir, sokaktan gelen aç gelir… E, ne yapsın kadın? Evde ne varsa pişirilir, doyurucu olsun diye mayalı hamurlar hazırlanır, çayın yanına peynirdi zeytindi karınlar doyurulur…
Hikâyeye gelirsek… İşte bu yıllar öncesinde, evin ortanca çocuğunun, annesinin “mayalı hamurum” diye sevdiği oğlanın canı börek çeker. Çeker ya, bir türlü anlatamaz hangisi olduğunu. Tarif eder annesine, “hani sen yapıyosun ya, böle şişko şişko oluyo hani… şişko börek!” Anne o zaman anlar, peynirli pişi istediğini oğlunun. O zamandan sonra da bu pişinin adı, aile içinde şişko börek kalır.
Malzemeler:
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı un
- 1 fincan ılık su
- 1 kilo un
- 1 adet yumurta
- Aldığı kadar su
- Tuz
İçine:
- 1 kâse yarım yağlı beyaz peynir
- 1 avuç kadar çökelek
- 1/2 demet maydanoz
Yapılışı:
2. Bir kilo unu yoğurma kabına alın, ortasını açıp mayalı suyu dökün. Yumurtayı ekleyin. Kullanacağınız peynire göre tuz ilave edin. Yavaş yavaş ılık su ekleyerek, ele yapışan kıvamda yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini örterek mayalanmaya bırakın.
3. Mayalanmış olan hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparın, yağlı tezgâhta açarak ortasına iç malzemeden koyun. Kapatıp kenarlarını parmaklarınızla bastırarak yapıştırın. Hamur bu aşamada da elinize yapışmaya devam edebilir ama un ilave etmeyin ki pişiler yumuşacık olsun.
4. Kızgın yağa atarak her iki yüzünü iyice kızartın.
Kızaran pişileri bir süzgeç ya da kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün. Sıcak sıcak hemen servis yapın. Ertesi güne kalırsa çıtırlığını kaybeder ama lezzetini asla:)
Annem bu böreği kıyma ile de yapardı bazen eskiden, bir tür çiğ börek gibi ama kıymayı soğanla kavururdu içine koymadan önce. Biraz daha ağır olur tabii peynirliye oranla, ama severseniz bu şekilde de deneyebilirsiniz.
Bu malzemelerle oldukça bereketli oluyor tabii… Bizde 4 yetişkin ve 1 İrem kuş (ama benim kadar yediği için onu da yetişkin saymak lazım belki de:)) silip süpürdü ilk pişenleri. Kalanlar da ertesi gün tükendi çabucak. Doyurucu, hatta yanında ayranla bir öğün…
Kızartmalar için zeytinyağı kullanır annem. Ben de aynı şekilde, kim ne derse desin asla vazgeçmedim bundan. Belki besin değerlerinin bir kısmını yitiriyordur söyledikleri gibi, olsun. Zeytinyağlı kızartmanın ardından ocağın, tavanın ne kadar kolay temizlendiğini görmek bile yeter, diğer yağlarla kızartmanın daha zararlı olduğunu anlamaya! Yılların bilgeliği ile, bütün bir nesil böyle pişirmiş yemekleri…
Neyse, pişimizin birkaç ısırık sonrası kesiti de aşağıda… Şu an bunları yazarken gecenin 1’i ve nasıl acıktığımı tarif edemem size. Yapacak ve yiyecek herkese afiyet olsun, ters bir vakitte acıktırdıysam sizi de, affola…
35 yorumlar
Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için:) Afiyet olsun, sevgilerimle…
glabella
günaydın sibel hanım öncelikle sitenize bayıldım yazılarınız çok hoş sabah sabah hem eğlendim hem acıktım şimdi hamuru hazırlayıp yapacağım.Daha doğmamış kızımla yiyeceğiz teşekkür ederim güne güzel başlamamı sağladınız …..:)))
Günaydın Sibel,
Şimdi buldum problemi ben ele apışmayan bir hamur yapmıştım aanırım onun için sert oldu, haftasonu hem böreğin hemde iştahla yiyen kızımın resmini gönderiyorum. İlgin içinde özel olarak teşekkür ediyorum. Sevgilerimizle, Tanem- Özlem
Sevgili Özlem tekrar merhaba,
All purpose dedikleri bizim klasik beyaz un diye bildiğimiz un, yani en uygun olanı kullanmışsın zaten. Pakmaya da varsa sorun olmaması gerek; yalnız yaparken hamurun cıvık ve ele yapışan bir kıvamda olmasına dikkat et, annem hamur eline yapışınca elini suya ve yağa batırır öyle şekil verirdi. Mayalanması için sıcağa yakın ılık ortamda bir süre beklet, mümkünse bir saat beklesin. İkinci denemen çok daha güzel olur umarım. Haberini merakla bekliyorum:) Hatta fotoğrafını da mail adresime yollayabilirsin.
Çok sevgiler…
Merhaba yeniden,
Öncellikle heyecanla beklerken bize hemen geri dönmene çok sevindik özel olarak teşekkür ediyoruz. Biz burada pakmayaın kurusunu bulabiliyoruz, anlı şanlı tek ürünümüzdü:)) şimdi ülker çokokrem ile ravika zeytinyağı geldi mutlu ve gururluyuz, her ne kadar benzesede ispanyol ve italyan yağları bizim lezzetimizi vemiyordu. Ben un olarakta all purpose flour kullanıyorum, ama ne kadar bizim kalitede bilemiyorum sonuç olarak yerli ve inan en iyi sonuç vereni sanırım ülkeler arasındaki nem oranı kaliteyi etkiiyor ehveni şer işte:( haftasonu un miktarını azaltarak tekrar deneyeceğim yarım ölçüyle sonucu paylaşırım, sayende haftasonu lezzet şöleni var. Sevgilerimle, izlemeye devam eiyorum lezzetlerini. Bu arda Benim adım Özlem, kızım ismi Mare Tanem mail adresimiz maretanem@hotmail.com belki buralardan birşey lazım olur, öpüyoruz
Merhaba,
Maalesef 2 kişilik bir ölçüsü yok bu hamurun. Yumurtayı çırptıktan sonra ikiye bölerek, yarım kilo unla yarım ölçü yapabilirsiniz belki. Ancak orada kullanılan malzemeler de etkili olur sonuçta, un ve maya orada nasıldır bilemiyorum? Çok sert olduysa unu fazla gelmiş olabilir…
Sevgili Sibel merhaba,
Biz bangkok'ta yaşıyıp memleket lezzeti sayıklarken oldumu şimdi bu yaptıkların helede böyle özel bir lezzetle, hemen kolları sıvayıp iki kişilk yapmaya çalıştım ama sanırım ölçü ayarlamasını yapamadım hem kabarmadı hemde sert oldu nerde ısırıpta ağzımızı sulandırdığın görüntü:(( gelelim isteğimize belki sen bize bir üstad olarak 2 kişilik doğru bir ölçü verebilirsin, lütfen ama lütfen ver Sibel beş yaşımda bir kızım var ve heyecanla yapıp yemeği ümit ediyoruz. Sevgilerimle
Bende suan deniyorum mayalanmaya biraktim benim hamur birak yogirmayla hamur biraz koyverdi insallah güzel olur.ben bos yapiyorum . Selamlar Z.S
Özge teşekkürler:))
Sevgiler..
şimdi bu saatte, hem de tatlı bir açlık içindeyken, olmaz ki, yapılmaz ki! leziz görünüyor, yemek istedim amaaaa! elinize sağlık, blogunuz çok güzel…
sevgiler
şu an açlıktan kudurmuş durumdayım ve o pişiden bi ısırık da ben almak istiyoruuum:)
pisi bayilirim. turkiyedeyken annem cok yapardi. harika olmus ellerine saglik
Beğenen herkese teşekkürler, deneyecek olanlara afiyet olsun!
Tijen ablacım İrem kocaman genç kız oldu:) Her seferinde biraz daha güzelleşiyor, canımın içi o benim.
Sevgilerimle…
Ah İremkuş! Büyüdü çok değil mi? Tadından yenmez haldedir eminim. Öp onu benim için Sibel'ciğim.
ahh pişi hemde ege usulü.
ani gelen misafirler için annemin kurtarıcısıydı.
hemen fırından bir hamur,biraz iç malzeme yada içi boş.
lezzetine doyamam
sevgiler
Ohhhhh tam Pazar günü işi.
Yılmaz a selam yola devam.
Dinlenen anne Çiğdem
off çok severim, hafta sonu kesin yapmalı.. ellerine sağlık…
Ve sen en sonunda hamurişlerinin kraliçesinin tarifini yazdın ya buraya en sonunda, arşivin nohut mayalı ekmeğinden sonra bir şahaser daha kazanmış oldu bence Sibelcim:)
Allah nasıl güzel şeyler yaratmış demek geldi içimden ellerinize sağlık
Bi yerim şişecek valla.Babannem pazar kahvaltıları için çok yapar bu pişilerden puf puf,yemede yanında yat:))Ellerine sağlık canım
Şehrinaz & Fatoş, teşekkür ederim!
Nilmoon, hiç zor değil eminim harika yaparsın sen de. Dene mutlaka:)
Ayla, öneriler harika! Teşekkürler:) Özellikle elma&tarçın ağzımı sulandırdı:) Üzerine de pudra şekeri serpilir mis gibi olur eminim.
Sevgilerimle…
Vay..vay..vayyy:))
Çok lezzetli olduğunua kesinlikle eminim bir de annenin pamuk ellleri değmişse…Nyam nyam… Aynen hamuru bu tarzda içi çeşitli olanları çok yapılır biz tarafda.
İçine:
– haşlanmış patates ezmesi+köri+tuz+karabiber+az kırmızı biber;
-haşlanmış yumurta+dereotu+ince(!) yeşil soğan( hepsi küçük-küçük doğranmış)+tuz+karabiber;
-elma(küp-küp doğranmış)+ az şeker +tarçın tere yağında kızartıp iç olarak hazırlayıp koya bilirsiniz.
Çok güzel ve faydalandığım tarifler için tşr ederim
çok,çok 🙂
çok özendimmm:((( aman tanrım harika…elinize sğalık, umarım ben de becerebilirim..sevgiler ege kızı:)
kokusu burnuma geldi sankim..çok lezzetlidir bilirim…ellerine sağlık..
bende çok severim olsa da yesek ellerinize sağlık…
Gelmedi Özlemciğim, tekrar yazar mısın?
Nilay aslında biz öğleden sonraları seviyoruz ama evet kahvaltıda ve her zaman güzel gider:)
Sevgilerimle…
OFFFF nefis valla. Tam sabah kahvaltılık. Çayla harika gider.
Ellerine sağlık. Sevgiler
yorumum gelmedi galiba:(
Lezzet sefası, ben de tulum peynirle beraber bayılırım boş pişiye. Tulum peyniri neyle yense güzeldir gerçi değil mi:)
Emel hanım Pazar kahvaltısında gerçekten de güzel gider, birazcık erken kalkmaya değer:)
Pelin hanım, eski kadınlar gerçekten çok sabırlıymış, hep söylüyorum bunu. Ne yemekler uydururlardı annelerimiz sahiden, hepsi de nefis olurdu. Siz de sevgiyle kalın…
Semoş, aynı gün içinde ekmek ve pilav-makarna yemezsen eğer, arada bir bu börekten yapıp yemen kilo aldırmaz sana, emin ol. İstediğin kadar olmasa da tadımlık yemekten zarar gelmez:)
Sevgilerimle…
bayıldım ve özledim annanemi hatırlatıyor bana hep o yapardı ne zaman evine gitsek 🙂 ellerine sağlık
Çok lezzetli gözüküyor keşke kilo alma derdi olmasa ve ben bu şişko börekten istediğim kadar yiyebilsem:)
günaydın sibel hanım,ben şu an işyerinden yazıyorum.yazınızı okuyunca bende çocukluğuma gittim.bizde 6 kardeşiz o zamanlarda dediğiniz gibi okuldan gelirdik öğle yemeginde böyle hamur kızarmaları,patates kavurması,yumurtalı soğan kavurması,çayla,kompostoyla nasıl yerdik.biz sütlacı ekmeklede yerdik.şimdi düşünüyorumda 6 çocuk nasıl doyurulur.benim iki çocugum var onlara bazen anlatıyorumda gülüyorlar.ne yapsın anneciğim.ne güzel günlerdi aahhhhh.sevgiyle kalın.
sibel hanımcım ellerinize sağlık çok güzel görünüyor bende çok severim bu lezzeti pazar kahvaltılarında çayla harika….
bir Izmir li olaraktan pisiyi nerde nezaman gorsem acikirimm
Hariak gorunuyor ben boz seviyorum tulum peyniri ile beraber.