Beyaz pirinç yerine mümkün olduğu kadar esmerini tercih ettiğimi daha önce yazmış, esmer pirincin özelliklerinden de uzun uzun bahsetmiştim. O yüzden tekrar etmeyeceğim, ama bugün bu harika besinle yapabileceğiniz bir başka pilav tarifini daha paylaşmak istiyorum. Dilerseniz beyaz pirinç ile de yapabilirsiniz elbette.
Yaz boyunca pekçok kişi gibi ben de patlıcankolik oluyor ve patlıcanla yapılabilecek her türlü yemeği hiç bıkmadan her gün yiyebilecek duruma geliyorum. Hele közlemeler, nar ekşili salatalar, bostan patlıcanlarıyla yapılan kavurmalar öyle sık yeniyor ki bizde, sanırsınız pazarda başka sebze yok! Yaz sonunda da acı bir hüzün çöküyor içime tabii.. Patlıcan gerçekten bağımlılık yapıyor, buna eminim.
Çok sevdiğim patlıcanlı pilavı esmer pirinçle ilk kez denedim. Genelde patlıcan kızartılarak yapılır ama ben daha hafif olsun diye kızartmak yerine az yağda soteledim. Esmer pirinç yine pişinceye kadar sabır sınırlarımızı zorladı (buradan aldığım ders: işten eve çok aç gelince esmer pilav yapmaya kalkışma!) ama yine de beklediğimize değdi:)
Malzemeler (3 Kişilik)
- 2 adet iri patlıcan
- 1 su bardağı esmer pirinç
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 orta boy domates
- 1/4 su bardağı zeytinyağı
- Deniz tuzu, karabiber
Yapılışı
- Patlıcanları alacalı olarak soyun, küp küp doğrayın. Acı suyunun çıkması için tuzlayıp kevgire bırakın.
- Zeytinyağını pilav tenceresinde ısıtın, ince doğradığınız soğanı hafifçe pembeleştirin. Rendelediğiniz domatesi ekleyin. Pirinçleri de ekleyerek bir müddet kavurduktan suyunu ve tuzunu koyun, kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar (yaklaşık 45 dk) pişmeye bırakın.
- Bu arada bekleyen patlıcanları yıkayıp kurulayın, teflon bir tavada çok az zeytinyağını ısıtıp patlıcanları içine atın. Kapağını kapatın, yumuşamaya başladıklarında arasıra karıştırarak, güzelce kızarana kadar kavurun.
- Suyunu çeken pilavınızın altını kapatarak 10 dk dinlendirin. Daha sonra patlıcanlarla harmanlayarak servis yapabilirsiniz.
İpucu : Beyaz pirinçle yapmak isterseniz 1 bardak pirinç için 1,5 bardak su kullanarak aynı şekilde pişirebilirsiniz. Pişme süresi daha kısa olacaktır.
Yanında bir “pilav”ımız daha vardı, çingene pilavı! Annemin canı istemişti, ben sofra hazırlarken yapıverdi bizim meşhur salatamızı. “Zaten sen pilav yapmasaydın sadece bunu yiyecektim bu akşam” dedi. “Ben de zaten pilavla birlikte sadece soda içmeyi düşünüyordum, senin pilavından da alırım artık!” dedim:)
Biz böyleyiz işte, otlar, sebzeler, hafif yemekler, salatalar…
… mevsim yaz!
Bir de rota deniz kıyılarına doğru çevrilse yavaştan… Sofralar batan güneşe karşı kurulsa yosun kokan kıyılarda… Bir kadeh şarap olsa, birkaç da meze tabağı yanında, yetse bana… Fonda Müzeyyen Senar, Safiye Ayla olsa, öyle güzel söyleseler derinlerden, eskilerden… Sonra uzanıp sessizce bir hamağa, Selim İleri okusam uyuyup kalana dek…
16 yorumlar
Sinem, yağ aslında 1/4 bardaktı, yani biraz daha az.. Tabi daha da az kullanılabilir. Yorumun için teşekkürler..
yapacak olanlara not: Ben Sibel hanımın tarifine sadık kalarak yaptım ancak 1 su pardağı pirince 1/3 bardak yağ fazla geliyor. bir de üstüne patlıcanları kızartınca çok yağlı oldu. pilavın yağını soğan ve domates kavrulmasına yetecek kadar tutmanızı öneririm .
sevgiler
Sinem
Nurcan, yorumuna çok teşekkür ederim. Aslında cesaretten öte zorunluluktu eve dönüş benim için, çok daha cesur olsaydım kalırdım belki.. Çok da düşlenildiği gibi değil Ege’nin kentleri ama, belki deniz kıyıları ve küçük kasabalar öyle, ama kentler değil. Bugünkü iletimin sonuna eklediğim satırları okursan nasıl hissettiğimi daha iyi anlayacağını düşünüyorum:) Pilavın da umarım güzel olur, esmer pirinç hem sağlıklı hem gerçekten çok lezzetli.
Papatyacım, senin sayfanı da şenlendirmiş patlıcanlar ve diğer sebzeler! Ne güzel değil mi, kışın bol bol ot, yazın sebzeler meyveler arasında yaşıyoruz, bu açıdan şanslıyız diye düşünüyorum:) Sevgilerimle…
Sibelcim,
kesinlikle katılıyorum. Özellikle bol sebzeli ise bir pilavdan güzel öğün olabilir mi?! Yanında bir tek ayran isterim 🙂 Bu pilav bir de patlıcanlıysa…. MMmmm ne diyebilirim artık. Yazın geldiğini patlıcanların sofralarımızı tatlandırmasından anlıyorum.. Hoşgeldin yaz! Hoşgeldin bol patlıcanlı günler! 🙂
Ellerine sağlık canım, sevgiler
Papatya
sevgili sibel gunlugunu uzun suredir takip ediyorum.ozellikle buyuksehir hayatindan egeye gitmen beni cok etkiledi ne gzuel bicok kisinin dusunup de yapamadigi bir olay cesaret isi hatta
yorum yazamamistim birturlu ama esmer pirinci duyunca yazmadan edemedim bende hep almayi dusunuyorum ama pisirmesini bilemedigimden vazgeciyordum.ilk markete gidisimde alicam
pilavin harika grunuyor butun diger tariflerin gibi
sevgiyle kal
nurcan
Meraklı, olur tabi, alternatifler çok:)
Bahar, aynen ben de öyleyim:) Bulgur pilavı da çok güzel olur bol domatesli, patlıcanlı.. Hele de kepekli köy bulgurlarıyla ve tereyağıyla yapılırsa tadından yenmez!
Şükran beğendiğine sevindim, denersen afiyet olsun şimdiden:)
Oya abla, dible konusunda haklısın, bizim pilavlar sebzeli oluyor da sebzeler pirinçli olmuyor pek:) Olsa bile yemeğine atılıyor birkaç kaşık, kabağa, semizotuna mesela.. İç baklalı pilavı ben de Tijen abladan duyduğumu hatırlıyorum sanki, güzel olur o da eminim!
Sevgilerimle…
Şirin bu dıble işini şimdi söktüm. Bol pirinçli sebzeler yapıyor Karadenizliler diye söylenip duruyorum kendi kendime. Ama bir anlatımı vardır hani bu çeşit yemeklerin; pirinçli patlıcan mı, yoksa patlıcanlı pirinç mi meselesi. Sizin dıbleler ilk tanıma giriyor galiba. Yani sebzesi bol. Bizde pirinç ağır basar, sebzeler de içinde gezinir. Neyseeee:-))
Sibel’ciğim ben de senin yaptığın gibi dolu dolu pilavlara bayılırım. Bugünlerde aklımda olan midyelisi. Biz de ona salma deriz! Yaptım yapacağım eli kulağında. İç bakla ile kuzu etli pilav bizim ailede çok yapılır. Ellerine sağlık, herkesin iştahı kabardı fena halde.
Sevgili Sibel benim için hoş bir alternatif oldu bu pilav ellerine sağlık…
sevgiler…
Sevgili Sibel,
İzmir’deyken hemen her yaz patlıcan zamanı annem ya bu pilavı ya da patlıcanlı bulgur pilavı yapardı. Aman bir yaz gözden kaçtıysa çok yanardık bu sene de patlıcanlı pilav yapmadık diye. Mubarek patlıcanın herşeyini çok seviyorum ne yapayım 🙂
bahar
anneannem,bu pilava küçük küçük doğranmış parça ette koyar.Çoook güzel olur!
Merhaba Burcu, sana neler hatırlatmışım ben böyle:) İsli yoğurdu diyorsun değil mi? Babadağ yoğurdu diye bilirim ben onu, hayatımda toplasan birkaç kez yemişimdir ama her defasında “gerçek yoğurt böyle birşeyse bizim yediklerimiz ne ola ki?” diye düşünmüşümdür:)) Üstelik ilk kez patlıcan kızartmasıyla tatmıştım ki unutulmaz bir deneyimdi gerçekten!
Handecim, gecenin ilerleyen saatlerinde zihin öyle çalışır bilirim:)) Belki yarın (bugün?) akşam yemeği için hazırlarsın öyle bir sofra.
Sevgilerimle!
Sibeeeeeeeel,
sen var ya cok kotusun :)) Burda su an saat gecenin 01:00`i. Ben bu saatte bunu yersem sabaha cikmam. Ama canim da coooooook cekti. Ayran, coban salata vs ile ben masayi pilavin esliginde donattim denize karsi. Karpuz da dolapta kutur kutur buz gibi. Ah ben korktum bu zihnimden.
Sevgiler
Sibel merhaba, sabah sabah aklimi basimdan aldi bu post, cok guzel gozukuyorrrrrrrrr:))) Ustune de aslinda yanik tatli suzme koyun yogurdu olacak (ki ben ozellikle patlicanla cok seviyorum onu) ya da Yasinoglu Ada’da koyun-inek karisik satiyordu, o da cok sahane bir lezzetti…off offf cok canim istedi:)) Hele bir de yanina cingene pilavi, offffffffffffffffff :))) İcim gitti valla:)
Ellerine saglik:)
Onur, benim için hala dönemedi malesef.. Fazla şaraptan olamaz ama fazla işten denebilir:)
Şirin, biliyorum dible diyorsunuz siz.. Demek her sebzeyle yapılabiliyor? Anlattığın şekilde deneyeyim ben de bir dahaki sefere. Bol domatesli nefis olur eminim! Sağol tarif için.
Sevgili Sibel, patlıcanlı pilav daha doğrusu sebzeli pilavlar (yeşil fasülyeli, lahanalı, pazılı, hatta pazılı ve hamsili) Karadeniz’de çok yapılır ve dible olarak adlandırılır. Patlıcanlı pilavı biz de kızartmadan yapıyoruz. Soğanı sıvıyağda öldürdükten sonra patlıcanları ve yeşil biberleri içine koyup biraz yumuşayana kadar çeviriyorum. Bol domates rendesi ve pirinci ekleyip çok az su ile oldukça kısık ateşte pişiriyorum. Nane ve karabiberi de unutmamak lazım. Ama esmer pirinçle nasıl olur bilemem.
Sevgiyle..
rota coktan döndü deniz kıyısına:) yok senin ki hala dönmediyse,bir kolaçan et istersen ortalığı,fazla şaraptan karaya oturma durumları olmasın sonra..