Köz üzerinde çıtırtılarla pişen kestanelerin kokusunu duyunca evimi özlerdim…
Ankara yıllarımda yani!
Hani o her şeyin özlendiği, eve dair her ayrıntının anımsandığı (hatta yurt odalarındayken evdeki halının bile özlendiği) üniversite yıllarında…
Ankara’ya kış gelince, kaldırımlarda, sinema köşelerinde kestaneciler olurdu, caddeye insafsızca o mis gibi kokuyu dağıtırlardı. İşte o zamanlarda anne evimi özlerdim… Gürül gürül yanan sobanın üzerinde ne güzel kızarırlardı, kabukları ayrılırken “çıt çıt!” sesi duyulur ve tabii o harika kokusu kaplardı evi. Kızaran kestaneler gazete arasına alınır ve beklenirdi. “Biraz terlesin de kolay soyulsun” derdi babam ama ben sabredemez, elimi dilimi yaka yaka yemeye başlardım:)
Şimdi yine çocukluk evimdeyim, yine soba yanıyor akşamları, yine kestane kızarıyor sobada zaman zaman. Ben yine dayanamıyor, elimi dilimi yakarak yiyorum kestaneyi. Sobada demlenen çayımı yudumluyorum bir yandan, yanına çok yakıştığından… Ve hala, kestane kokusunda evimi özlediğim soğuk Ankara akşamlarını anımsıyorum.
Kestaneyi en çok közlenmiş haliyle severim ama güzel bir kestaneli tatlıya, pastaya, keke, hele de kestane şekerine kolay kolay hayır diyemem! “Yemekbiz” yahoo grubumuzdan Muzaffer Özyaman‘ın tarifi olan bu keki denemek aklımdaydı. Nihayet bu hafta sonunda pişirdim.
Biz çok beğendik; bolca kakao ve kahve içerdiği için oldukça yoğun bir aroması var, içindeki kestane parçaları bu yoğun aromayla birleşince çok özel bir lezzet çıkıyor ortaya. Keklerde yoğun aromaları sevenleri, özellikle de kahve ve kakao tutkunlarını bir dilimi fazlasıyla mutlu edebilir. Yanında bir fincan kahve, keyfinizi katlayacaktır!
Malzemeler:
– 240 ml sıcak su (~1 büyük su bardağı)
– 70 g kakao (ben 50 gramlık 1 paket kullandım)
– 2 çorba kaşığı klasik granül kahve
– 2 çorba kaşığı su
– 180 g tereyağı (oda sıcaklığında)
– 180 g esmer şeker (~3/4 su bardağı)
– 2 adet yumurta
– 250 g haşlanmış, soyulmuş kestane*
– 300 g un (2 su bardağı)
– 1 çay kaşığı kabartma tozu
– 1/2 çay kaşığı tuz
* Kestaneleri dilimlerde görünmeleri ve çatala gelmeleri için fazla küçük parçalara ayırmadım, sadece iki-üç parçaya böldüm.
Yapılışı:
1. Bir kapta sıcak su ile kakaoyu iyice karıştırarak eritin. Kahveyi bir bardağa koyup 2 çorba kaşığı su ile karıştırın ve daha sonra kakaolu karışıma ekleyin.
2. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu eleyerek karıştırın.
3. Tereyağı ile şekeri mikserle çırpın, teker teker yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. Kakaolu karışımı da ekleyip çırpın.
4. Mikseri çıkartın, kestaneleri ekleyip kaşıkla karıştırın. En son un karışımını ekleyip yine kaşıkla karıştırın (koyu kıvamlı bir hamur oluyor).
5. 25 cm’lık kelepçeli kalıbı yağlayıp unlayın. Hamuru kalıba boşaltıp 180 derece ısıttığınız fırında yaklaşık 45 dk pişirin. Fırını kapatıp 5 dk daha bekledikten sonra keki fırından alın. Soğuduktan sonra kalıptan çıkartıp servis yapın.
30 yorumlar
Beyhan hanım teşekkür ederim, umarım deneyince beğenirsiniz.
Hülya hanım, diyetinizde zaman zaman ödüller yok mu? 🙂
Ben de teşekkür ederim Işıl! Her zaman beklerim:)
Hanimiş’te yorumunuzu görünce şaşırmadım desem yalan olur. Ben de selamınıza karşılık vermek ve iade-i ziyaret yapmak istedim. Size de merhaba Sibel..Kibar yorumunuz için de teşekkür ederim. Ellerinize sağlık her iki tarifiniz de çok güzel görünüyor
Sibel’cim senin bu tariflerin beni mahfediyor. Kalkıp hemen yapmak istiyorum. Bir taraftan da diyet yapmak gerek!!!
Merhaba Hilal, çok teşekkür ederim!
Merhaba Sibel tariflerinin ikiside bir birinden güzel olmuşlar ellerine sağlık canım.
Çok teşekkürler Pınar! O zaman kekten ikram edeyim sana hemen:)
sibel ikisi de birbirinden güzel görünüyor. benim gözüm kekte kaldı ama:) mmm nefis…
Harikasın Aliye! Bak bunu ben de bilmiyordum, mayalanma aşamasında fırına sıcak su koymayı yani. Doğruluk payı var, haklısın. Bundan sonra öyle yaparım. Teşekkürler!
Pekçok yerde bitmiş durumda sevgili Tuhfe, bizim gibi küçük yerlerde kaldı herhalde sadece.. Tarifleri beğenmene sevindim:) Senin sanat eserlerin gibi değiller ama!
Pastacım Burcum, ben de kahvaltı yaparken uğradım sana, açken uğramamaya karar verdim çünkü artık:) Selamını da aldım bu arada Bediş’ten, sağolasın!
Mine, teflonda da oluyormuş evet, ben hiç denemedim gerçi. Kestane kestanedir, her şekilde güzel olur:)
İpek & Yeşim çok teşekkürler!
Ben bayıldım bu kekin görüntüsüne,ellerine sağlık eminim tadı da nefistir…
Merhaba Sibel,hepsi çok güzeller.Salacak pasta ,hem yapımı kolay ,hemde hafif olduğu için en çok dikkatimi çeken oldu.Ellerine sağlık.
Sevgili Sibel, Ben de oyleyim. Hem elim, hem de dilim yanar. Hala! Ama ne yapalim, kestaneler de cok uzun aliyor pismek icin. Ben ocak ustunde teflon tavada kabuklarini caprazlayip kebaplarini yapiyorum. Tabi sokakta satilanlar gibi olmasa da fena olmuyor. Sevgiler, Saygilar. 🙂
sibelllllllllll,
sayfanı ilk açtım ve karşıda süper harika bir kekkkk…
bu nedir ??çok güzel duruyorrrrrrrrrrr….
amann yine canımı istettin..zaten istemeye istemey girmiştim sayfana, yine döktürmüştür, benimde canımı istetir diye..haklıymışım..
ellerine sağlık..
sevgiler 🙂
Hatta ekmekleri fırında 50 derecede bekletiyorsanız fırının içine bir cezve içinde kaynar su koyarak ortamın nemlenmesini böylece kalın kabuk tutmamasını sağlayabilrisniz, hamuru fermentasyona yani mayalamaya bıraktığınız zaman hafif nemli bir bezle örtmenin de amacı budur, hem kabuk tutmayarak daha iyi kabarmasını da sağlar (Nasıl oldu mu kahvenin patronu? :D)
Şeyma teşekkürler:) Benim de hep aklımda kurufasulyeli bir pasta/kek denemek ama bakalım ne zaman. Beğenmene sevindim.
Teşekkürler Burcukuşu!
Sibel benim de ilk ekmeklerim öyle olurdu, iyi hadi rahatladım bak şimdi:) Mayalama süresini biraz uzatır ve daha sıcak yerde bekletirsen (fırında yoğurt ayarında-50 derecede tutmayı dene) herhalde daha iyi kabarır ekmeklerin. Afiyetle ye:)
“ben yerim onu” sadece kabarmadığı için şirin oldu küçücük anlamında, tadı güzel ilk ekmek denemem olacak o kadar
sakın üzülme benide üzme !!
sevgiler…
Sevgili Sibel pasta ve kek harika olmuş ellerine sağlık nefis görünüyorlar
Aliye tabi ki olur, klasik kahve daha sert olduğu için bu keke yakışıyor ama diğeri de olur. Verdiğin bilgiler için de çok teşekkürler (seni kahvenin danışmanı ilan edicem:) İyi ki varsın!
Burcucum tabi ki gelirim, koşa koşa hem de:) Bu arada senin için de kekten kestim bir dilim, kahveni soğutma:))
Aliye süt ile ilgili bilgilerin için teşekkürler ben işte böyle herşeyin nedenini merak ediyorum.
Araştırmış bulamamıştım.
Sanırım ben kekten bir dilim alacağım kahvemin yanına, daha iyi gidecek gibi geldi.
Ben de evimde bir kuzinem olsun üzerinde kestane içinde ekmek pişireyim istiyorum. Bir gün çiftlik evimize taşındığımızda ilk işim bir kuzine almak olacak. Çayımızı bile onun üzerinde demleyeceğim. Sen de bana çaya gelirsin yemekten sonra, olmaz mı?
Sibel önce sorumu soriim, acaip güzel bir kek ve evde Classic Nescafe yok, diğeri olur mu? hani parç parça olan?
Diğer konu yani sütün daha yumuşak yapması, aslına bakarsanız bunun argesinde çalıştığımdan şöyle diyebilirim, süt hamuru lastiklendirir, yani hamuru lastik gibi yapar aslında, evde pek o imkan olmuyor ama ben lab.da deneme mufağında çalışmalar yaparken aynı tarifi, aynı reçete ile süt ve su ile denediğimde su ile olandan daha güzel sonuçlar alıyordum, tabi bu dediğim lastikli hamur istenmeyen kek kurabiye için, ama bir açma ya da börekte tam tersi istenir
Derya & Bediş çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için:)
Sibelcim hangisini daha çok canın istediyse ondan başla:)Ekmek kötü mü oldu yoksa? Ben yerim demişsin de? Üzülürüm kötü olduysa..
Yine her zamanki gibi balli balli anlatmissin, hangi migde dayanir buna simdi olsada yesem simdi :)) ellerine saglik ablacim hele salacak tarifinde gozum kaldi.
Canım eline sağlık muhteşemler ilk önce hangisini denesem diye düşünmeye başladım bile
ekmeği hiç sorma ben yerim onu
sevgilerimle….
pardon sibel eline sağlık demek istemiştim 🙁 yalnış yazmışım 🙁
Sibel çok güzel tarifler seçip uygulamışsın. NEFİSLER, Anlatımında çok sürükleyici ve iştah açıcı, eşine sağlık:)…
Sağol Türkmencim! Beğendiğine gerçekten sevindim. Bir müşkülpesenti ancak bir diğeri anlar:)) Öpücükler!
Tülin teşekkür ederim:) Deneme isteği uyandırması ne güzel! Ben de blogları gezerken aynı şeyi düşünüyorum, ama eve gidince çoğu kez gündüz duyduğum heves ve enerji kalmamış oluyor:) Yine de mutfağa girmek güzel, tazeleyici! Kekte su kullanıldığında biraz sert ve ekmeği andıran bir dokusu oluyor, haklısın, süt kullanılsa daha yumuşak bir kek elde edilebilir belki.
Figenciğim çok sağol! Bu arada gruba da haber vereyim, bak hatırlattın şimdi:)
yine ben:) su kullanarak yapılan kekler sert oluyor Sibel’ciğim biliyorsundur sen zaten, süt kullanılsa daha yumuşak olabilir gibi geliyor bana ama bu tarz keklerde de hep bakıyorum su kullanılmış neden acaba?
Geçen günlerde hurmalısını yapmıştım. Tarçınlı, cevizli çok beğenilmişti.
Sibel cim ellerine saglık, sevgili Muzafferin tariflerine diyecek soz yok zaten. Bende sık sık denemeler yapıyorum onun tarifleirnden:)
Salacak tarifi de ayrıca guzel. Ben her iki tarife de bayıldım cok sık olmus sayfan yine. Cok begendim..
Sevgilerimle
Figen
Sibel’ciğim,
Yine harika lezzetler, ellerine sağlık. Tariflerini okurken hemen kalkıp yapmak için içimde dayanılmaz bir istek duyuyorum ama ne yazık ki ofiste buna imkan yok. Akşamları evdeki bir sürü işimin arasına mutlaka bir şeyler sıkıştırıp yapıyorum.
İyiki bu yemek blogları var benim gibi yemek yapmasını, yeni şeyler denemesini sevenler için bulunmaz bir nimet. Kafamda hep neyi neyle yapabilirim, yeni bir lezzet nasıl oluşturabilirim diye düşünür durur bişiler denerdim. Şimdi herşey çok daha kolay.
Sibel’cim, ee, ne diyeyim, bilemedim simdi. Daha dogrusu ellerine saglik demek, ozellikle Salacak pastasinin muhtesem goruntusunun carpiciligi karsisinda yeterli degil gibi geldi bana, ote yandan daha iyi bir ifade de bulamadim: Ellerine saglik, canim, yine dokturmussun. Ayrintisi mailde 🙂 Isik ve sevgiyle..