Diğer yandan ortaya öyle parmak yedirten bir yemek çıktı ki, “bir daha asla” diyen iç sesim “ya olabilir aslındaaa” demeye başladı. Ama kendime söz verdim, bundan sonra daha temiz, çamursuz ıspanaklar bulursam öyle yapacağım. Siz de öyle yapın. Kulaklarımın çınlamasını isterim ama yemeğinizi yerken güzel sözlerle olsun bu:) Tabii şimdi anneciğimin benim için yaptığı yemek hazırlıklarını burada anmazsam olmaz. Kök ıspanaktan ilk kez çorba pişirdiğimde neredeyse her şeyi benim için o hazırlamıştı, hem de buz gibi bir kış gününde, çeşmesinden sıcak su akmayan bir mutfakta. Kulaklarını çınlattım ıspanağa hamam sefası yaptırırken, hafiften burnumun direği sızlayarak…
Ve sonra oturup, yanında yağsız yoğurdum ve Komşufırın’ın muhteşem Kastamonu ekmeğinden kızarmış bir dilimle birlikte afiyetle yedim. Aslında ekmeğe bile gerek yok, içinde buğday var çünkü. Ama başka yemeğiniz yoksa ve çok acıkmışsanız ekmeksiz olmaz. Şöyle domateslerine bandıra bandıra… Sahi, yazdan domates hazırlamış mıydınız? Hah işte gün bugündür, kullanın onları. Buğdayınızı önceden haşlarsanız, ıspanakları temizlemek dışında hiçbir zorluğu yok. O kadar da olsun, emeksiz yemek olmaz diyelim mi?
Bu yıl kitaplığımı elden geçirme operasyonu sırasında eski yemek dergilerini de elden geçirip denemek istediklerimi arşivlemeye karar vermiştim. İşte bu yemeğin tarifi de onların arasından, Lezzet dergisinin 2007 Şubat sayısından çıktı. Bakalım başka neler bulup deneyeceğim:)
Malzemeler:
– 1 kg ıspanağın kökü
– 2 adet kuru soğan
– 2 diş sarımsak
– 5 adet domates (konserve kullanacaksanız yaklaşık 1 büyük bardak)
– 1 kahve fincanı (6 kaşık) zeytinyağı
– 1 su bardağı haşlanmış buğday (çiğken yarım bardak)
– 2 çay bardağı sıcak su
– 1 küp şeker
– 1 çay kaşığı limon suyu
– Tuz
Yapılışı:
1. Buğdayı bir gece öncesinden ıslatıp ertesi gün haşlayın. Hafif diri kıvamda kalsın. Ispanakları da yıkayıp temizleyin. Kök kısımlarını kesip (yaklaşık 3 parmak uzunluğunda, dilerseniz saplarıyla beraber) ayırın.
2. Soğanları küp doğrayın, sarımsakları hafifçe ezin. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğan ve sarımsağı kavurun.
3. Tencereye domatesi ekleyip birkaç dakika pişirin, ardından ıspanak köklerini (ben saplarını da kullandım) ilave edin. Limon suyu, şeker ve tuzu da ekleyin. Birkaç dakika daha karıştırarak pişirin.
4. Buğdayı ve sıcak suyu tencereye ekleyip, kökler yumuşayana dek pişirmeye devam edin. Kapağını kapatırsanız daha da çabuk pişer. Hafif sulu kıvamda, leziz yemeğiniz hazır olduğunda bence sıcak servis yapın. Derginin önerisi ılık veya soğuk servis, tıpkı diğer zeytinyağlılar gibi.
Yanına yoğurt çok yakışıyor. Kış sofraları için farklı bir zeytinyağlı alternatifi olabilir diye düşünüyorum. Pırasadan kerevizden sıkılanlara duyurulur:)
Bence işin şimdi en zevkli kısmı, yıkanıp hazır edilmiş ıspanak yapraklarını bir güzel kavurup üstüne yumurta kırmak. Biraz zeytinyağında, havuç ve soğanları kavurup üstüne ıspanak yapraklarını irice doğrayıp eklersiniz. Kapağını kapatınca söner zaten. Azıcık çevirdikten sonra üstüne yumurta kırarsınız, hepsi bu. Pul biber, karabiber keyfinize kalmış. Sonra da üstüne biraz süzme yoğurt gezdirip parmaklarınızla beraber yersiniz. Evet ıspanağı çok seviyorum, bütün hamam sefası taleplerine rağmen bu nazlı kış kızına olan sevgimin azalmayacağına eminim.
19 yorumlar
güzel
çok beğendim
ellerine sağlıkharika
Ispanaklarımız bahçedeki küçük seradan olunca yıkaması o kadar zor olmuyor.Yazılanlarda göremedim dikkatimden kaçtı belki de sirkeli suda bekletince yeşil yapraklı sebzeleri incecik kumları bile dökülüyor.Uzun süre suda bekleyen yeşil yapraklı sebzeler çok su çekiyor,lezzeti gidiyor gibi geliyor bana,bir saat içinde sirkeli suda bekletme ve yıkama da dahil temizleyebiliyorum .
Ben aslında yazılara yorum yapacaktım,daldım ıspanağa gittim:)Yazılarınızı okurken bambaşka yerlere akıp gidiyorum,sıkıntılar o anki telaşlar siliniyor.İçi kitap ve bahçesi çiçek dolu,pamuk bulutların altında küçük bir eve alıp başımı gitmek istiyorum..:)Şehrin karmaşasında bir köşeye sinip insanları film izler gibi izlemek,kimseye ilişmeden kitap okumak da kabulüm..İyi ki varsınız Sibel ve hep yazmalısinız..Sonsuza kadar..:)
Canım senin de eline sağlık. Mercimeği ben de deneyeceğim, başka söyleyenler de oldu. Eminim nefis olur.
Sevgilerimle…
Sibelcim,
Ben de kök ıspanakla yeşil mercimekli ekşili bir yemek yapıyorum. Hatta dün yaptım artanı dolapta:) Senin tarifini de mutlaka deneyeceğim. Çok sağlıklı ellerine sağlık.
Sevgilerimle…
ben tesadüf eseri geldim blogunuza çok beğendim görseller beni cezbetti…ellerinize emeğinize sağlık…fotoğraflar harika gerçekten …bu ıspanaklı yemeğnizde harika ellerinize sağlık.sevgiler
Ruhdağı'cım estağfurullah. Bayıldım tarifine ayrıca. Pazı ve yeşil mercimek birlikteliğine ben bir de poşe yumurta yakıştırırım sanırım:)
Hayat Mutfakta Güzel, teşekkür ederim.
Sevgili Rabia teşekkür ederim ve afiyet olsun:) O ıspanakları benim de canım çekti şimdi…
Sevgili Seçil, afiyet şeker olsun, beğenmenize çok sevindim.
Sevgilerimle…
Haftasonundan kök ıspanak almıştım. İyi bir reçete bulmak üzere ilk önce Kahve'nin arşivine bir bakayım derken ana sayfada bu tarifi görmek çok hoştu. Şanslı mıyım ne. Daha önceki deneyimim çok güzel bir sonuç vermemişti. Ezberden soğanla beraber kavurarak yapmıştım. Oysa işin sırrı bir çay kaşığı limon, bir kesmeşeker, 2 diş sarımsakda gizliymiş. Ben buğday yerine çok iri bulgur kullandım ve ortaya çıkan tad bana birkaç sene evvel İstanbul Kanaat Lokantasında yediğim kök ıspanağı anımsattı. Çok güzel oldu ve yerken tabiki kulaklarınızı çınlattım. Sevgilerimle,
Seçil.
ayy sibel harika bi tarif bu..ayrıca senin sıcacık uzun cümlelerin eşliğinde bi post okumak harika oluyor..beni gibi ıspanak hastası için mükemmel bi değişik tarif..karşı komşumuz tarlasında tazecik,ilaçsız ıspanaklar yetiştiriyor.hemen 1 kilo sipariş verip bikaç gğn içinde yapıcam..ımmmhhh…
rabia
çok lezzetli olur ıspanak kökü, ama dediğiniz gibi çok zahmet ister, hele buğdaylı daha da güzel, çok nefis olmuş çok, ellerinize sağlık…
Lezzet 2007 Şubat ve tüm ayların dergileri bende de mevcut. Üşenmedim gittim baktım 🙂
Yemek dergilerini koyacak yer bulamaz olduğumdan şimdilerde sadece çok ilgimi çeken ayları almaya çalışıyorum. Lakin hemen hemen her ayda ilgimi çeken bir şey oluyor!
Ispanak yıkaması beni çok bıktırdığı için ben bu kış pazıya ağırlık verdim. Özellikle pazıyı yeşil mercimek ve acılı köriyle pişiriyorum. İçine azıcıkta esmer pirinç koyuyorum. Esmer pirinç bana buğday yiyormuşum gibi hissettiriyor 🙂
Haddim olmayarak yemek tarifi verir gibi oldum ama…
Tabii ki güzel olur Ceren, umarım yapmışsınızdır da:)
Ebrucum sevindim beğendiğine. Gece gece benim bile canım istemişti yazarken:)
Heyyfi teşekkürler! Çok çeşitli versiyonları yapılabilir gerçekten. Ben bulgurun, nohutun, mercimeğin girdiği sebzeleri daha çok seviyorum kışın.
Gülcan sizin de elinize sağlık.
Sevgili Acemi Blogger, mercimekle de güzel olur aslında ama önceden haşlayıp eklemek gerekir sanırım sulu kalmaması için.
Küçük Joe, yaprak ıspanak ve bulgur birlikteliği de eminim harika olur. Köklerle de belki çorba yaparsınız:)
Sevgilerimle…
Ben ıspanağın yapraklarını da bu tarif gibi yapıyorum. Hatta tarifini burda bulmuştum diye hatırlıyordum fakat çok emin değilim. Buğday yerine bulgur. Bir de üzerine kuru nane. Bulguru içine atıyorum ayrı olarak haşlamıyorum. Dün yaptım. Kökleri de ayırdım.
Ispanak kökleri ve kırmızı mercimekle buna benzer bir şey yapmıştım ama beğenemedim. Mercimek sulu olmuştu. Sizin tarifi deneyeceğim. Elinize sağlık.
Ellerinize saglik afiyetler olsun.Bu gün bende bu nefis yemekden pisirdin .
Sevgili Sibel, benim de, eşimin de en sevdiğimiz yemeklerden biridir.
Ellerine sağlık, harika görünüyor.
Kendini sağlıklı beslenmenin, lezzetli alternatiflerini bulmaya adamış biri olarak, bu yemek kışın işimi kolaylaştıranlardan biri:)
Evde de sık sık kendimce tarifler deniyorum.
Sevgilerimle…
Of of, gecenin bu saatinde bir canımı istettin ki Sibel, "olsa da yesek" kıvamına getirdin yine.
Ellerine sağlık, harika görünüyor, annelerden uzak olanların gözleri doluyor okurken, onu da söyleyeyim.
Çok güzel görünüyor. Gece gece canım istedi yarın ilk işim ıspanak yemeği yapmak tabi böyle güzel olur mu bilmiyorum 🙂 Ellerinize sağlık. Sevgiler…